خبرنگار: نرگس خان محمدی
به گزارش خبرنگار امید اقتصاد آنلاین، داود منظور با اشاره به اینکه، تلاش کردیم دولت را با درآمدهای پایدار اداره کنیم، خاطر نشان کرد: در سال های گذشته مهمترین ساز و کاری که دولت دنبال کرد این بود که اولاً مالیات را به عنوان منبع اصلی درآمد دولت، یعنی مالیات و حقوق گمرکی را به عنوان منابع پایدار و قابل اعتماد دولت و منابع درونزای اقتصاد به عنوان رکن اصلی تأمین مالی دولت قرار دهیم، رشد درآمدهای مالیاتی در سه سال آخر دولت قبل اگر مقایسه کنیم با همین سه سال گذشته که دولت شهید رئیسی بوده، کاملاً این را نشان میدهد.
نرخ رشد مالیات 60 درصد شد
وی افزود: به طور متوسط نرخ رشد مالیات در سه سال آخر دولت قبل معمولاً حدود 20 درصد بوده، این نرخ در دولت آقای رئیسی رسید به 60 درصد، یعنی سالی 60 درصد مالیات افزایش پیدا کرد.
منظور گفت: چون مدتی مسئول سازمان مالیاتی را در این دولت به عهده داشتم، عملاً ما با عادلانه کردن نظام مالیاتی، جلوگیری از فرارهای مالیاتی، شناسایی مؤدیان جدیدی که مالیات پرداخت نمیکردند، با هوشمند سازی مالیاتی و استفاده از نظام دادهها توانستیم مالیات را قدری به مالیات عادلانه نزدیک کنیم.
البته هنوز هم اعتقاد داریم که بین آن چه مالیات وصول میشود و ظرفیت وصول مالیات، فاصله وجود دارد. ما هنوز تمام طرحهای مالیاتی را شناسایی نکردیم. هنوز تمام مالیات حقه را دریافت نمیکنیم و به همین جهت هم ما میبینیم سهم مالیات در تأمین بودجه در دولت آقای رئیسی نسبت به دولت قبل یک افزایش چشمگیری پیدا کرد.
کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی
رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: به همان میزان هم ما توانستیم که اتکای دولت را به منابع ناپایدار کاهش دهیم که یکی از آنها درآمدهای نفتی است و همچنین یکی از آنها انتشار اوراق مالی است؛ آن جایی که ما مجموع درآمدهای مالیاتی و گمرکی و فروش نفتمان پاسخگوی نیازهای ما نیست لاجرم میرویم به طرف انتشار اوراق بدهی.
وی افزود: در دولت آقای رئیسی حدود 320 هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق دولت قبل بازپرداخت شد و میزان انتشار اوراق خالصی که در این دولت در این سه سال اتفاق افتاد، صرفاً 420 هزار میلیارد تومان بوده، یعنی اگر ما نسبت بگیریم؛ نسبت خالص انتشار اوراق به کل بودجه دولت؛ در دولت قبل در سه سال آخر دولت؛ این نسبت 14 درصد بوده، در دولت آقای رئیسی این به پنج و نیم درصد کاهش پیدا کرده است.
یعنی دولت توانسته با شناسایی منابع پایدار به جای انتشار اوراق، به طرف منابع پایدارتر برود که عمدهترین آنها مالیات و حقوق گمرکی بوده است. البته در کنار این دولت از ظرفیتهای خالی صادرات نفت هم استفاده کرده است.
به گفته منظور، در دولت قبل ما موارد زیاد و اوقات زیادی بود که نفتی که میخواستیم صادر کنیم، بازار صادراتی در اختیار نداشتیم. این نفت روی کشتیها باقی میماند تا برای آن مشتری پیدا کنیم، اما در این دولت تمام نفتی که تولید شد که ظرفیت تولید هم افزایش چشمگیری پیدا کرد.
ما ظرفیت تولیدمان از حدود دو و دو دهم میلیون بشکه در روز رسیده الان به سه و شش دهم میلیون بشکه در روز و این ظرفیت؛ بخشی به مصرف داخل و بخشی به صادرات الان اختصاص پیدا میکند. درآمد صادرات نفت ما به همین نسبت افزایش پیدا کرده است.
یعنی در دولت آقای رئیسی ما توانستیم در درآمد حاصل از صادرات نفت یک افزایش قابل توجهی ایجاد کنیم. بر این اساس تقریباً سالی 15 میلیارد دلار ، به درآمد صادرات نفت نسبت به سالهای آخر دولت قبل اضافه شد.
همه اینها در کنار هم باعث شد که ما بتوانیم پایداری بودجهای را افزایش دهیم، کسری بودجه را کنترل کنیم و در سال گذشته ما توانستیم 99 درصد هزینههای جاری را که در بودجه پیشبینی شده بود تخصص بدهیم و پرداخت کنیم. 85 درصد هزینههای عمرانی و اعتبار طرحهای عمرانی مان را تخصیص دهیم، مجموع اینها باعث شد که میزان افتتاح طرحها در این دولت به شدت افزایش پیدا کرد. ما فقط در سال گذشته بالغ بر 1200 پروژه و طرح را افتتاح کردیم.
انتهای پیام/
https://omideghtesadonline.ir/?p=21364